Головна/Про компанію/Новини та події/Виконання за аграрними розписками....

Виконання за аграрними розписками. Досвід ALFA Smart Agro

Новини та події

01.08.2019

У липні 2019 року компанії ALFA Smart Agro було поставлено перші обсяги сільгосппродукції за форвардними контрактами, які були заключені із забезпеченням товарними аграрними розписками. Наш досвід підтвердив, що аграрні розписки – зручний і гнучкий інструмент, який допомагає нам бути впевненими у майбутніх поставках, а сільгоспвиробникам дозволяє ефективно пройти періоди пікових витрат та вести рентабельний бізнес.

Аграрні розписки – загалом новий для України інструмент, який допомагає сільгоспвиробникам оперативно залучити кошти від кредиторів (постачальників матеріальних ресурсів) під заставу майбутнього врожаю. Практика застосування аграрних розписок добре показала себе у Бразилії, де сприяла активному розвитку сільського господарства. В Україні цей інструмент почав запроваджуватися як пілотний проект з 2014 році у Полтавській області, а наразі доступний для аграріїв з усієї України.

«Агровиробник, який відчуває потребу в додаткових обігових коштах, може укласти з нами форвардний контракт і підкріпити його товарною аграрною розпискою. Наприклад, у квітні він продає нам частину урожаю, який збере тільки в жовтні, і одразу отримує від нас часткову передоплату», – пояснює механізм роботи товарних аграрних розписок Костянтин Нагорняк, керівник відділу виконання договорів департаменту трейдингу агропродукцією ALFA Smart Agro.

223875d-wheat-money.jpg

Таким чином, агровиробник отримує живі гроші, які може вкласти в закупівлю добрив чи ЗЗР. Коли врожай зібрано, він поставляє продукцію у погоджене місце і отримує решту оплати. Гарантом того, що сторони дотримаються своїх зобов’язань, виступає відповідний Закон України, який передбачає позасудову процедуру примусового виконання аграрних розписок за рахунок накладення стягнення на предмет застави.

«Основними перевагами аграрних розписок у порівнянні з банківськими кредитами для боржника є нижча вартість фінансування та швидкість прийняття рішень й отримання коштів. У випадку з новими господарствами, процедура укладення угоди може зайняти тиждень або півтора (залежно від швидкості надання необхідних документів постачальником). Якщо ж господарство є давнім партнером ALFA Smart Agro, на все вистачає 1-2 дні. Натомість, у банку оформлення кредиту може тривати до 1 місяця й більше. Крім того, сама процедура укладання угоди є проста, прозора і зрозуміла: запит – попереднє рішення – обробка документів – візит до нотаріуса та підписання. Також, під час оформлення розписки нотаріусом перевіряються земельні ділянки (паї), врожай з яких буде заставою. Як наслідок, сільгоспвиробник отримує системне бачення свого земельного банку та правильність включення майнових прав до відповідних державних реєстрів», – розповів Костянтин Нагорняк.

Видавати аграрні розписки можуть агровиробники, які офіційно обробляють земельні ділянки, на будь-яку сільськогосподарську продукцію. Відкритий реєстр аграрних розписок показує, що такою можливістю користуються агровиробники, які вирощують зернові, олійні культури, виноград, яблука, інші овочі та фрукти. ALFA Smart Agro приймає товарні аграрні розписки щодо зернових та олійних культур, якими торгує.

6ac9f3a27704517e63385418b77278da187ba0bb.jpg

«До переваг аграрних розписок можна додати ще й їх індивідуальність. У кожному окремому випадку в інтересах обох сторін враховуються можливі ризики та погоджуються всі параметри і порядок дій у кожному конкретному випадку. Цього року нами отримано 8 аграрних розписок, і до кожної з них ми підібрали індивідуальний підхід. По трьом розпискам зобов’язання вже виконані. Обидві сторони залишилися задоволені співпрацею», – наголосив експерт.

Таким чином, ALFA Smart Agro продовжить використовувати цей інструмент і надалі. Якщо у вас є запитання щодо можливості укладання форвардних контрактів і товарних аграрних розписок, звертайтеся до фахівців департаменту трейдингу сільгосппродукцією ALFA Smart Agro за електронними адресами: 

bogdan.teslyak@alfasmartagro.comandriy.ryzhenko@alfasmartagro.com.

 

Усі новини та події